top of page

JURY

Ook deze editie nodigde de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen Genk een evenwichtige internationale jury uit om de 12  koren uit alle hoeken van de wereld te beoordelen op hun inspanningen. Wij stellen ze aan jou voor.

Luc Anthonis, voorzitter van de wedstrijd

Luc Anthonis begon zijn muzikale carrière aan de muziekacademie van Ekeren. Een bijzondere fascinatie voor koormuziek ontwikkelde hij tijdens het zingen in het jeugdkoor Carmina onder leiding van Jozef Cleymans.

Luc Anthonis studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en behaalde diploma's in dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie. Hij verfijnde zich in koordirectie met Eric Ericson, Peter Erdei, Jan Eelkema, Hans Van den Hombergh, Michael Scheck, Simon Halsey, Josef Prats. In 1980 nam Luc de leiding over van de jeugdkoor Cantilene van oprichter Joseph Cleymans. In 1989 richtte hij het vocaal ensemble “Cantando” op om prijzen te winnen op (inter)nationale wedstrijden. Met dit ensemble creëert hij o.a. werken van Vic Nees, Erika Budai, Rudi Tas, Frank Agsteribbe, Jan Van der Roost. Hij dirigeert regelmatig het Vlaams Radio Koor met verschillende creaties van onder meer Lucien Posman, Roland Coryn, Vic Nees. Hij werkt met het Vlaams Radio Koor aan composities zoals Cendrées (Xenakis), La Transfiguration du Jésus Christ (Messiaen), St. Johns Passion (MacMillan), Requiem (Verdi), Grosse Messe in c (Mozart).

Sinds september 2007 is hij professor koordirectie en coördinator voor verschillende vakgroepen aan de School of Arts in Antwerpen. Momenteel is hij verbonden aan de Ekeren Academie voor o.a. het “Symfonisch Ensemble Ekeren” (door hem opgericht in 1988).

Luc Anthonis wordt regelmatig gevraagd als jurylid op nationale en internationale koorwedstrijden. Hij is de vertegenwoordiger voor België van de World Choir Council.

 

Jury_Luc Anthonis.jpg

Bengt Ollén (Zweden) 

Bengt studeerde bij Gösta Ohlin en Gunnar Eriksson aan de Academie voor Muziek en Drama in Göteborg. Hij studeerde orkestdirectie onder Lennart Hedvall, Jorma Panula, Robert Reynolds en Everett Lee. In 1981 richtte hij het Vocaal Ensemble Amanda op. Bengt is tevens de oprichter en de dirigent van het Södra Dalarnas Kamerorkest en artiest en dirigent in residentie voor Oratoriumkoor VOX sinds 2003. Met hen heeft Bengt – in de loop der jaren - alle belangrijke werken voor koor en orkest van de Barok tot de 20e eeuw gedirigeerd op het festival “Musik vid Siljan ”. Van 1994 tot 2018 werkte Bengt als leraar koorzang bij het internationaal bekende Stockholms Musikgymnasium. Met deze koren behaalde hij grote successen op internationale koorwedstrijden.

In 1995 richtte Bengt het ‘Sofia Vokalensemble’ op. Hij leidt het vocaal ensemble met veel passie en een nooit aflatend enthousiasme. De uitvoeringen van Sofia Vocal Ensembles worden gekenmerkt door een typisch Zweedse koorklank. Bengt's visie is om muziek te creëren 'voorbij de noten' om alzo de luisteraar te beroeren. De toewijding van elke zanger is daarbij zeer belangrijk. Daarom werkt hij voortdurend aan het versterken van de groepsdynamiek. Gecombineerd met veel enthousiasme lijkt dit de sleutel tot succes bij internationale wedstrijden en concerten over de hele wereld.

Bengt wordt veelvuldig gevraagd als jurylid, als gastdocent, docent op festivals, workshops en concerten in binnen- en buitenland.

Jury_foto Bengt Ollen.jpg

Urša Lah (Noorwegen)

Urša Lah studeerde Muziekonderwijs aan de Muziekacademie van de Universiteit van Ljubljana en Koordirectie aan de Universiteit van Tromsø (Noorwegen). Met het Gemengd Jeugdkoor Veter, APZ Tone Tomšič en het Nationaal Radio Kamerkoor was ze betrokken bij vele première uitvoeringen, en won ze vele prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden, waaronder de Grote Prijs van Europa (Debrecen, 2008).

Als erkenning voor haar waardevolle werk met koren ontving Urša in 2008 de hoogste onderscheiding van de stad Ljubljana voor culturele prestaties, en in 2009 de onderscheiding van het Openbare Fonds van de Republiek Slovenië voor Culturele Activiteiten.

Sinds 2009 woont Urša Lah in Noorwegen. In de jaren 2010 - 2017 doceerde ze koordirectie en ensembleleiding aan de Universiteit van Tromsø, was ze de artistiek leider en dirigent van Finnmark Operakor en de artistiek leider en dirigent van het Universiteitskoor Mimas. Ze werkte ook als koordirigent voor Artic Philharmonic Orchestra en Kristiansand Symphony Orchestra. Van het najaar 2018 tot het voorjaar 2020 bekleedde ze de functie van Associate Professor of Ensemble leading aan de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim.

Momenteel dirigeert ze het Koor van Trondheim Symfonie Orkest en werkt ze als koormeester voor Trondheim Symfonie Orkest. Ze geeft lezingen in educatieve seminars voor koordirigenten, is een frequent jurylid bij internationale koor- en dirigentenwedstrijden, gastdirigent van professionele koren en erkende ensembles en een van de twee artistiek leiders van het internationale Utopia & Reality Kamerkoor.

Jury_Portrait summer 2021_2.jpg

Jan Schumacher (Duitsland)

Jan Schumacher (* 1980) is professor en muziekdirecteur aan de Goethe-Universiteit, Frankfurt. Hij doceert aan de ‘Akademie für Tonkunst’ in Darmstadt en is dirigent van het bekroonde ensemble Camerata Musica Limburg waarmee hij optrad op ACDA National Conference, IFCM World Symposium, Schubertiade Schwarzenberg en America Cantat Festival. Tot 2016 was hij hoogleraar koordirectie aan het Kerkmuziekcollege in Rottenburg. Jan was koorzanger in de kathedraal van Limburg en studeerde muziekpedagogie, Duitse taal en directie.

Met zijn ensembles bouwt hij een uitgebreid repertoire op van gregoriaanse gezangen tot wereldpremières, van symfonisch orkest tot bigband, en vocale of elektronische improvisatie. Jan geeft regelmatig cursussen voor koren, orkesten en dirigenten in veel Europese landen, de VS, China, Argentinië, Venezuela, Turkije, IJsland, Taiwan, de Filippijnen en Iran. Hij wordt vaak uitgenodigd als jurylid en is artistiek directeur van de Duitse koorcompetitie. Hij is redacteur van verschillende koorcollecties en werkt samen met uitgevers Carus, Helbling, Peters en Bärenreiter.

Hij dient momenteel de IFCM als één van de Vice-presidenten en de Duitse Muziekraad als artistiek directeur van de Duitse koorwedstrijd.

 

Jury_JAN SCHUMACHER.jpg

Josep Vila i Casañas (Spanje)

Dirigent, componist en pedagoog, Josep Vila i Casañas werd geboren in Sabadell, Spanje, in 1966. Zijn specialiteit is het a capella-repertoire, evenals koor- en orkestliteratuur door de eeuwen heen. Hij dirigeert het Lieder Càmera Kamerkoor van Sabadell en werkt vaak samen als gastdirigent met het Francesc Valls Kamerkoor, een professioneel vocaal

ensemble dat zich bezighoudt met de Sagrada Família-kerk en de kathedraal van

Barcelona. Hij was de vaste dirigent van de Orfeó Català koorvereniging (1998-2016),

het Kamerkoor van het Paleis van de Catalaanse Muziek (2011-2016), het Spaanse Radio-Televisiekoor (2007-2010). Hij werkte als gastdirigent bij koren en orkesten zoals het Spaanse Nationale Koor, het Zweedse Radiokoor, het Wereldjeugdkoor (2010 en 2019), het Turkse Staatskoor, het Koor van de Franz Liszt Academie voor Muziek in Boedapest, het Venezolaanse Simón Bolivar Nationaal Jeugdkoor, het Spaanse Radio-Televisie Orkest en het Catalaans Barokorkest.

Als componist gaat zijn grootste interesse naar muziek voor zang en instrumenten. Hij schreef een uitgebreid oeuvre voor kinder- en jeugdkoren, voor gemengde a capella koren en voor koor en orkest.

Sinds 2005 doceert hij koordirectie aan de Catalaanse Muziekhogeschool.                                Hij geeft ook regelmatig workshops, seminars en masterclasses in een aantal steden in Europa en Latijns-Amerika.

Jury_O llb_1088_12_img_3244.jpg Josep Vila.jpg
bottom of page