top of page

JURY

Ook deze editie nodigde de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen Genk een evenwichtige internationale jury uit om de 12  koren uit alle hoeken van de wereld te beoordelen op hun inspanningen. Wij stellen ze aan jou voor.

Maarten Van Ingelgem, voorzitter van de jury

Maarten Van Ingelgem (°1976) studeerde piano en compositie aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Zijn passie voor het creatieve deelt hij als docent compositie aan LUCA School of Arts - campus Lemmens en aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst.

 

Sinds 2001 is hij dirigent van het kamerkoor voor hedendaagse muziek De 2de Adem uit Gent waarmee hij intussen een 50-tal creaties bracht. Daarnaast deed hij jarenlang ervaring op als zanger en als dirigent bij Aquarius en het Vlaams Radiokoor.

 

Zijn compositorisch oeuvre gaat van solowerk over strijkkwartetten en een kameropera tot een pianoconcerto. Voor dit laatste werk kreeg hij de Prijs voor Nieuwe Muziek van de provincie Oost-Vlaanderen. Sabam reikte hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie en hij werd drie keer laureaat van de European Award for Choral Composers. Voor IKV 2017 schreef hij als plichtwerk de cyclus ‘White Songs’.

 

Sinds de editie in Vlaanderen in 2021 is Maarten als artistiek leider betrokken bij de organisatie van de World Choir Games. 

 

Meer lezen en beluisteren: www.maartenvaningelgem.be.

 

Maarten.jpeg

Johannes Dewilde (België) 

Johannes genoot zijn professionele opleiding in verschillende conservatoria in Vlaanderen en behaalde masterdiploma’s voor koordirectie en muziektheorie-schriftuur en een bachelordiploma als uitvoerend muzikant, optie trompet/cornet.

Naast zijn masterstudies koordirectie bij Luc Anthonis en Geert Hendrix bekwaamde hij zich bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Marc-Michael De Smet, Florian Heyerick, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL), Aarne Saluveer (EE) en Brady Allred (VS).

Momenteel doceert hij koor, koordirectie en muzikaal culturele vorming in de Kunstenacademie GO! In Gent, koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge en het Koninklijk Conservatorium van Gent, KASK.  

Johannes is dirigent van het jeugdkoor Panta Rhei aan de Kunstenacademie GO!, het dameskoor Amaranthe en het vocaal ensemble Saevus. Sinds 2020 dirigeert hij het Brussels Young Adults Choir - BYAC. Hij dirigeerde concerten in binnen- en buitenland en ontving de ‘conductor’s prize’ tijdens koorfestivals zowel in Rome (Musica Eterna)  als in Kerkrade (CantaRode).

Hij wordt gevraagd als koorcoach en als jurylid voor festivals en conservatoria.

In 2023 jureerde hij tijdens de European Choir Games in Zweden.

Johannes.jpeg

Bernie Sherlock (Ierland)

Bernie Sherlock is een vooraanstaand koordirigent. Ze richtte in 2005 New Dublin Voices op, is sinds 2020 artistiek directeur van het Irish Youth Choir en was mededirigent van EuroChoir 2021. Ze heeft internationale dirigeerprijzen gewonnen in Finland, Hongarije, België, Italië, Slovenië, Wales en Ierland. Haar werk als internationaal jurylid van koor- en dirigentenwedstrijden en directeur van koorworkshops heeft haar door heel Europa en naar de VS, Canada en China gebracht.

Onder leiding van Bernie hebben de New Dublin Voices veel lof geoogst door haar innovatieve concertprogrammering en haar werk voor televisie, radio en opnames. Het koor is meervoudig winnaar van internationale eerste prijzen en heeft ongeveer 80 werken in première gebracht.

Bernie is een van de oprichters van het World Choral Conductors Network en vertegenwoordigt Ierland in de World Choir Council. Ze is docent muziek aan de TU Dublin Conservatoire en gedurende 12 jaar leidde en doceerde ze op de jaarlijkse Sing Ireland International Choral Conducting Summer School.

Ze heeft een diploma in muziek van Trinity College Dublin, ze heeft 2 jaar in Hongarije gestudeerd en ze heeft master- en doctoraatsdiploma's dirigeren van respectievelijk de National University of Ireland, Maynooth, en de Royal Irish Academy of Music/DCU.

Bernie Sherlock.jpeg

Ambrož Čopi (Slovenië)

Ambrož Čopi studeerde compositie aan de Muziekacademie van Ljubljana, waar hij voor zijn uitmuntende prestaties belangrijke prijzen ontving.

Zijn kennis van de vocale muziek en koordirectie deed hij op als assistent van dirigent Stojan Kuret.  Zelf leidde hij verschillende Sloveense koren zoals het Kamerkoor Nova Gorica, Gemengd Koor Obala, Academisch Koor van de Universiteit van Primorska, KGBL Kamerkoor, waarmee hij nationaal en internationaal hoge ogen gooide.

Zijn composities werden door vooraanstaande Sloveense koren onder leiding van Stojan Kuret, Martina Batic en Ambrož Čopi himself opgenomen op 4 cd’s. De werken zijn uitgegeven door Astrum Music Publications, Ed. DSS, Ed. ICOT en Sulasol.

Momenteel is Ambrož Čopi docent aan de Kunsthogeschool in Koper, in het Conservatorium voor Muziek en Ballet Ljubljana en is hij Associate Professor aan de Academie voor Muziek in Ljubljana.

Als prominent promotor van Sloveense hedendaagse koormuziek is hij een mentor voor de jongste generatie Sloveense componisten. In het KGBL Kamerkoor brengt hij jonge zangers, toekomstige componisten en koordirigenten samen. Hij moedigt er de jonge componisten aan om zich creatief uit te drukken door middel van vocale muziek. Hij werkt ook regelmatig samen met gevestigde Sloveense componisten zoals Pavle Merku, Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Črt Sojar Voglar, Damijan Močnik.

Ambrož wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid bij verschillende koorevenementen, koorwedstrijden en compositiewedstrijden en is vaak betrokken bij workshops over koormuziek in binnen- en buitenland.

 

Ambrož Čopi.jpeg

Bengt Ollén (Zweden)

Bengt studeerde bij Gösta Ohlin en Gunnar Eriksson aan de Academie voor Muziek en Drama in Göteborg. Hij studeerde orkestdirectie onder Lennart Hedvall, Jorma Panula, Robert Reynolds en Everett Lee. In 1981 richtte hij het Vocaal Ensemble Amanda op.

Bengt is tevens de oprichter en de dirigent van het Södra Dalarnas Kamerorkest en artiest en dirigent in residentie voor Oratoriumkoor VOX sinds 2003. Met hen heeft Bengt – in de loop der jaren - alle belangrijke werken voor koor en orkest van de Barok tot de 20e eeuw gedirigeerd op het festival “Musik vid Siljan ”.

Van 1994 tot 2018 werkte Bengt als leraar koorzang bij het internationaal bekende Stockholms Musikgymnasium. Met deze koren behaalde hij grote successen op internationale koorwedstrijden.

 

In 1995 richtte Bengt het ‘Sofia Vokalensemble’ op. Hij leidt het vocaal ensemble met veel passie en een nooit aflatend enthousiasme. De uitvoeringen van Sofia Vocal Ensembles worden gekenmerkt door een typisch Zweedse koorklank.    

                                                                                                               

Bengts visie is om muziek te creëren 'voorbij de noten' om alzo de luisteraar te beroeren.

De toewijding van elke zanger is daarbij zeer belangrijk. Daarom werkt hij voortdurend aan het versterken van de groepsdynamiek. Gecombineerd met veel enthousiasme lijkt dit de sleutel tot succes bij internationale wedstrijden en concerten over de hele wereld.

 

Bengt wordt veelvuldig gevraagd als jurylid, als gastdocent, docent op festivals, workshops en concerten in binnen- en buitenland.

Bengt-2 (kopia) 2.jpeg
bottom of page