top of page

Mixed Choir Odmev, Kamnik, Slovenia 

Slovenia.jpg

De wortels van het koor gaan terug tot de jaren ‘80.

In 1990 nam Anica Smrtnik, studente aan het conservatorium van Ljubljana, het dirigeerstokje over. Momenteel bestaat het koor uit 30 leden.

Elk jaar nemen we deel aan koorwedstrijden in eigen land en één internationaal, waar we bijna nooit zonder de hoogste onderscheidingen terugkomen. We gaan graag in op uitnodigingen voor diverse gemeentelijke vieringen, tentoonstellingen, jubilea en andere in heel Slovenië.

Gemengd koor Odmev is een koor met traditie, al wordt dat niet bevestigd door de gemiddelde leeftijd van de leden (32 jaar), maar wel door het klankbeeld. In ons repertoire vindt u de oude volksliederen in meer recente arrangementen, kerkliederen, Negro spiritual en klassieke en hedendaagse uitdagende wedstrijdpartituren. Wij nemen altijd graag nieuwe zangers in ons midden op, die niet beoordeeld worden op hun muzikale opleiding, want wij zingen met ons hart en voor onze ziel.

Chamber Choir FURIANT, Belgium

Furiant.jpg

Het kamerkoor Furiant werd in 1995 opgericht door Steve De Veirman. De naam ‘Furiant’ staat borg voor levendige expressie en een energiek musiceren door jonge zangers.

Het koor richt zich voluit op de kleuren en de expressiviteit van het kamerkoor repertoire doorheen verschillende stijlen. Dit alles resulteerde in 2016 tot de promotie naar de eredivisie tijdens de provinciale koorwedstrijden.

 Het koor schuwt de grootse projecten niet zoals uitvoeringen van de musical West Side Story, de toneelproductie ‘Amadeus’ en Ode Gand by Night 2013 van het Festival van Vlaanderen. In 2014 nam Furiant deel aan het spektakelstuk ‘1000 Voices for Peace’ ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog in samenwerking met het Festival van Vlaanderen. 

Regelmatig investeert het koor in uitwisselingen met buitenlandse kamerkoren zoals met het  Suan Plu Choir uit Thailand, het ‘Cor De Grannolers’ uit Barcelona en met het Kor Panum uit Kopenhangen.

In 2021 nam Furiosa deel aan de World Choir Games in Vlaanderen en behaalde er 2 gouden medailles in de categorie Mixed Chamber Choirs en de categorie Sacred Music.

Aachen Chamber Choir, Germany

Aachen CC.jpg

Het Aachener Kammerchor werd opgericht in 1981 en staat sinds 1996 onder leiding van Martin te Laak. Het koor biedt een breed repertoire van renaissance tot avant-garde, waartoe zowel jazz- en pop arrangementen als folkloristische lied sets behoren. De nadruk ligt op a capella koormuziek naast occasionele instrumentaal begeleide werken.  

Het Aachener Kammerchor is meermaals succesvol geweest bij wedstrijden en festivals. In 2010 was het categoriewinnaar bij de International Robert Schumann Choir Competition in Zwickau. In juli 2014 won het de eerste prijs op de International Sacred Music Choir Competition "Laudate Dominum" in Vilnius.s.

Vokální Harmonie, Czech Republic

Vokalni.jpg

Vokální harmonie, een kamervrouwenkoor uit Hradec Králové, is opgericht in 1959. Sindsdien hebben 150 leden en 7 koordirigenten deelgenomen aan de activiteiten van het koor. Momenteel zijn er 30 actieve leden.

Sedert 1997 is Jaromír Schejbal, leraar aan het Gymnázium in Hradec Králové, artistiek leider en dirigent van het koor, als achtste in de rij van dirigenten. Jaromír Schejbal studeerde aan de Universiteit van Hradec Králové en was een leerling van de gerenommeerde professor Jiří Skopal. Mevrouw Alena Holá, docente aan de Faculteit Educatie van Hradec Králové, werkt als pianiste samen met het koor.

Gedurende de meer dan vijftig jaar van haar bestaan won Vokální Harmonie vele prijzen  zowel in nationale als internationale competities. De meest recente prestaties zijn de gouden award en de titel van categoriewinnaar in de Slovakia Cantat competitie in Bratislava in 2015, en de bronzen award in de Wratislavia Sacra competitie in Wrocłav in 2016. Na meer dan vijftig jaar is het koor nog steeds fris en jong.

Vocal Ensemble Caloroso, Belgium

Caloroso.jpg

In 2002 vormde Inge Sykora met de leerlingen van haar zangklas een vocaal ensemble. Ruim 15 jaar later is Caloroso vzw uitgegroeid tot een koorschool met verschillende koren, waarin zangers van 4 tot 65 jaar een plek krijgen. Vocaal ensemble Caloroso is het gelijkstemmig jeugdkoor dat bestaat uit een 24-tal zangers tussen 15 en 25 jaar.

Vocaal ensemble Caloroso behaalde mooie prijzen op o.a. het EMJ (België), het “Heart Of Europe” International Choir Festival (Duitsland), het Llangollen International Musical Eisteddfod (Wales) en de “39th Bydgoszcz Musical Impressions - International Meetings of Young Musicians” (Polen).

Caloroso is graag ambassadeur van de Vlaamse koormuziek tijdens deze festivals. Het ensemble heeft al heel wat wereldpremières van Vlaamse composities op zijn naam staan. Caloroso biedt haar zangers een zo breed mogelijk repertoire aan. Zowel klassieke werken en hedendaagse koormuziek als wereldmuziek en popsongs worden aangereikt.

Coro VOCES GRAVES de Madrid, Spain

Madrid2.jpg

Het Mannenkoor van Madrid gaat in 1995 van start als een project voor de studie en het herstel van het repertoire voor mannenkoor. Het repertoire van het koor omvat romantische muziek uit de 19e eeuw, sacrale hedendaagse muziek, symfonisch-korale werken of populaire muziek. Gerenommeerde Spaanse componisten zoals Javier Busto, Eva Ugalde, Josu Elberdin of Xavier Xarasola hebben stukken voor MMC geschreven.

MMC heeft vele prijzen gewonnen in nationale en internationale wedstrijden, zoals de European Choral Contest Varna (Bulgarije), Habaneras International Contest van Torrevieja (Spanje) en het Cork International Choral Festival (Ierland). Het koor organiseert de International Friendly Voices Encounters in Madrid, waarbij het het podium heeft gedeeld met gerenommeerde koren zoals The Philippine Madrigal Singers (Filippijnen).

In de afgelopen jaren heeft MMC belangrijke projecten uitgevoerd, zoals de wereldpremière van het Requiem van Cherubini in de versie voor twee orgels, de uitvoering van de 13e Symfonie Babi-Yar van Sjostakovitsj onder leiding van Vasily Petrenko, en de Spaanse première van het Requiem van Liszt.

Clari Cantores, Belgium

Clari Cantores.jpg

Clari Cantores werd in 2014 opgericht als gemengd volwassenenkoor binnen de Clari Cantus-koorfamilie. Het verenigt de ex-leden van het jeugdkoor Clari Cantus die hun passie voor het zingen willen verderzetten. De muzikale leiding komt in handen van Karen en Michiel Haspeslagh, die beurtelings de rol van dirigent op zich nemen.

In de daaropvolgende jaren groeit het koor gestaag, legt het de kwalitatieve lat voortdurend hoger en durft het steeds grotere uitdagingen aangaan. Het voert onder meer het Requiem van Mozart (2016), het Requiem van Fauré (2017) en Die Schöpfung van Joseph Haydn (2018) uit. Het brengt ook enkele gevarieerde concerten in samenwerking met ensembles als het Kaos Quartet en Ataneres Ensemble.

LandesJugendChor Saar, Germany

Saar2.jpg

Het LandesJugendChor Saar werd in 2008 opgericht door de Saarland Koorvereniging en is één van de belangrijkste koren in de Duitse regio Saarland, vooral vanwege de actieve bevordering van jong talent. Het koor werkt op projectbasis. Tot 2014 was de leiding in handen van de domdirigent Alexander Lauer en Stefanie Fels-Lauer, na 2017 van Kerstin Behnke. Vanaf 2019 staat het koor onder de artistieke leiding van Mauro Barbierato en de vocale coach Larissa Eckstein.

In 2012 won het LandesJugendChor Saar bij de internationale koorwedstrijd van het Duitse Koorfestival in Frankfurt am Main de 1e prijs in de categorie 'Oude Muziek', de 2e prijs in 'Modern', alsmede de hoofdprijs 'Beste koor van alle categorieën'. In 2014 maakte het koor een concertreis naar Zuid-Afrika in samenwerking met de gerenommeerde universiteit Stellenbosch. In 2022 werd het LandesJugendChor Saar uitgenodigd als deelnemer aan de 17e Internationale Kamerkoorwedstrijd Marktoberdorf.

BEvocaL, Belgium

Bevocal.jpg

BEvocaL, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor, is ontstaan uit een samenwerking tussen de drie Belgische taalgemeenschappen en werd opgericht in 2017 door de koororganisaties Koor&Stem, A Coeur Joie en Födekam. Het doel was om Jonge Belgische zangers van 18 tot 30 jaar in koor samen te brengen en te stevenen naar een kwalitatief hoog niveau. Van 2017 tot 2020 was de artistieke leiding in handen van Maria van Nieukerken. Zij werd bijgestaan door vocal coach Joris Derder. Momenteel heeft BEvocaL twee dirigenten: Benoît Giaux en Jori Klomp. Zij worden bijgestaan door vocal coach Liesbeth Devos.

BEvocaL gaf reeds talrijke concerten in België en nam deel aan festivals en evenementen. Het koor streeft er telkens naar om op nationaal en internationaal niveau een ambassadeur van koormuziek uit België te zijn.

BEvocaL brengt een gevarieerd programma met werken uit verschillende stijlperioden en onderscheidt zich door een origineel en onverwacht gebruik van de ruimte tijdens de concerten. BEvocaL garandeert dan ook een intense en intieme muzikale concertervaring waardoor de toeschouwers helemaal betoverd naar huis gaan!

Vokalensemble Zürich West, Switzerland

Zurich.jpg

Het Vokalensemble Zürich West werd in 2015 door Marco Amherd opgericht om jonge en ambitieuze zangers de mogelijkheid te bieden uitdagende koormuziek in een kamerkoor uit te voeren. Het koor wordt vaak erkend om zijn frisse, charmante en flexibele klank. Onconventionele programma's met veeleisende koorliteratuur hebben het koor binnen zeer korte tijd tot een topensemble van het Zwitserse koorlandschap gemaakt.

In 2017 won het ensemble de eerste prijs in de hoogste categorie van de Zwitserse Koorcompetitie. Op het Montreux Choral Festival 2018 won het ensemble zowel de eerste prijs als de publieksprijs en werd het uitgenodigd voor het befaamde Marktoberdorf Concours in 2019.

Het ensemble onderhoudt een breed repertoire van muziek uit de vroege renaissance tot wereldpremières van hedendaagse werken. Het Vokalensemble Zürich West legt speciale nadruk op muziek uit de 20e en 21e eeuw.

Chamber Choir Flanders, Belgium

CCF1.jpg

Chamber Choir Flanders ontstond in 2021 naar aanleiding van de World Choir Games in Vlaanderen. Het koor wil op projectmatige basis zangers bijeenbrengen die vol passie zingen en niet bang zijn voor een uitdaging.

Bij de allereerste publieke prestatie, op de World Choir Games 2021, werd het koor meteen categoriewinnaar in de Open Competitie, ‘Mixed Vocal Ensembles & Chamber Choirs’. Met de uitvoering van “Laetentur Caeli” van Hans Helsen won het koor bovendien de eerste prijs van Euprint, voor beste uitvoering van een Vlaams koorwerk.

bottom of page